top of page

Appenzeller este o brânză elvețiană cu o istorie atestată de cel puțin 700 de ani, din lapte crud de vacă, cu textura semi-dură. Se produce în cantonul Appenzell Intern, cantonul Appenzell Extern și în anumite părți din cantonul St. Gallen și din cantonul Turgovia.

Brânza „Appenzeller” se fabrică din lapte de vaci hrănite numai cu iarbă proaspătă sau fân. Pentru a controla procentul de grăsime final, o parte din lapte este degresat. Procesul de fabricare consistă în încălzirea laptelui în cazane, până la temperatura de coagulare când i se adaugă fermenți lactici și cheag, după care coagulul este tăiat, mărunțit, presat și întors de mai multe ori pentru a se obține forma corectă și greutatea dorită. Brânza rezultată este cufundată în saramură pentru a elimina surplusul de apă și a forma coajă, apoi depozitată în pivnițe de maturare, unde este tratată periodic cu o saramură cu ierburi şi vin alb, care îi conferă gustul caracteristic.

Se prezintă sub formă de roată, cu diametrul de 30-33 cm și greutatea cuprinsă între 6 și 8 kilograme. Culoarea cojii variază de la galben-brun până la roșiatic, iar structura este de un este galben pai. Perioada de maturare durează cel puțin trei luni de zile și poate depăși opt luni.

Appenzeller se împarte în trei sortimente:

„Classic” și „Surchoix” ce se caracterizează printr-un gust uşor picant şi o culoare ce variază de la galben de fildeş la galben pal.

„Extra”, al treilea sort, cunoaște o perioadă de maturare foarte lungă ce realizează în beciuri umide. Această tehnică de afinare face ca gustul să fie unul puternic.

Appenzeller: Our Products
Appenzeller®__el_queso_suizo_que_se_elab

©2021 by Swiss Exclusive Products.

bottom of page